„Asmenybės šachmatų istorijoje“ Fransua Andrė Filidoras

Kiekvieną šeštadienį šachmatų naujienų portalas juodabalta.org pristato rubriką „Asmenybės šachmatų istorijoje“. Šį kartą prisiminkime vieno geriausią XVIII a.  Prancūzijos šachmatininką Fransua Andrė Filidorą.

Prancūzijos šachmatininkas Fransua Andrė Filidoras  XVIII a. buvo geriausias  šachmatininkas. Nors nuo Filidoro mirties praėjo daug laiko , jo palikimas: debiutai, entšpilyje mato motyvas, kurį privalo žinoti kiekvienas šachmatininkas, išliko iki šiu dienų. Taip pat Fransua Andrė buvo ne tik prancūzų šachmatininkas, bet ir kompozitorius. Kai Filidoras buvo dešimties, jį mokė žaisti šachmatais muzikantai, vėliau buvo treniruojamas vieno geriausio prancūzų žaidėjo- Sire de Legal, kol Fransua Andrė Filidoras pranoko savo trenerį. 1744 metais Filidoras buvo vienas pirmųjų šachmatininkų, kuris davė simultaną užrištomis akimis  prieš daug žaidėjų. Iki 1750 metų prancūzų geriausias šachmatinikas buvo laikomas stipriausiu Europos šalyje. Taigi savo gyvenime Filidoras derino muzikos kūrimą su žaidimu šachmatais.

Įdomūs faktai apie  Fransua Andrė Filidorą:

 Prancūzijos šachmatininkas Fransua Andrė Filidoras parašęs daugiau kaip 20 operų.

 Išleido knygą „Šachmatų analizės pagrindai“, kuri turėjo didelį pasisekimą: buvo išversta į daugelį Europos kalbų bei pakartotinai išleista 100 kartų.

F. Filidoras priklausė giminei, kurios atstovai jau kelios kartos buvo Prancūzijos karalių rūmų muzikantais.

Posted in Naujienos

IKI XX ŠACHMATŲ FESTIVALIO “BALTIJA CUP” 2024 liko

Mes Facebook’e

Live ratings

2700chess.com for more details and full list

Get Widget