Šachmatų didmeistrė Viktorija Čmilytė pasirengusi Seime pakeisti Remigijų Šimašių

Jei Liberalų sąjūdžio atstovas Remigijus Šimašius antrame ture kovo 15 d. bus išrinktas Vilniaus meru, jo vietą Seime užimti pretenduoja per rinkimus sąraše žemiau likusi geriausia Lietuvos šachmatininkė 31 metų Viktorija Čmilytė. Didmeistrė sako, kad į Seimą eis nedvejodama: „Tai ne tik mano teisė, bet ir pareiga.“

– Ar būsite Seimo nare, jei R.Šimašius bus išrinktas Vilniaus meru?

– Taip. Aš planuoju pasinaudoti savo teise eiti į Seimą. Tai ne tik mano teisė, bet ir pareiga. Kai kandidatavau per praėjusius rinkimus į Seimą, neplanavau trauktis. Vidinio konflikto vienareikšmiškai nekyla.

Mano šachmatų karjera turėtų būti patraukta į šalį.

– Ar nenukentės šachmatininkės karjera?

– Mano šachmatų karjera turėtų būti patraukta į šalį. Tiesą sakant, aš jau 28-erius metus žaidžiu šachmatais. Daug pasiekiau. O dabar norisi naujų iššūkių ir platesnių horizontų. Šachmatai buvo ir bus mano gyvenimo dalis. Apleisti sportinę karjerą nebūtų tragedija.

– Ar tai reiškia, kad jau viską pasiekėte?

– Pasiekiau viską, išskyrus moterų pasaulio čempionės vardą. Jei užsibrėžčiau, gal pasiekčiau. Tektų nugalėti stipriausias Kinijos ir Rusijos šachmatininkes, kurios turi absoliučiai kitokio masto pasiruošimą ir finansavimą.

– Ar tai reiškia, kad jėgos nelygios?

Nesinori visą savo suaugusį gyvenimą paleisti nelygioje kovoje.

– Nesinori visą savo gyvenimą praleisti nelygioje kovoje. Jos gali sau leisti daugiau niekuo neužsiimti ir tik ruoštis: dalyvauti stovyklose, konsultuotis su treneriais, nesirūpinti finansavimu ir buitimi.

Nepaisant to, man sekėsi su jomis kovoti ir tik nestipriai nusileisti. Neatsisakau minties kada nors į šachmatų sportą vėl sugrįžti. Sporto specifika leidžia žaisti iki senatvės. Užsibrėžti pačius aukščiausius tikslus nebūtų protinga.

– Ką tikitės nuveikti Seime?

– Jaunimo užimtumas ir sportas būtų natūrali mano sritis. Turiu keletą idėjų. Pavyzdžiui, vystyti mokyklose šachmatų projektą, kuris turi didžiulį pasisekimą visose ES šalyse. Tai būtų man natūralus dalykas, kurį tikrai galėčiau padėti įgyvendinti.

– Bet tektų dalyvauti ir sprendžiant daugelį kitų klausimų.

– Akivaizdu. Man su ekonomistais nereikėtų veltis į diskusijas. Seime turi būti profesionalų iš įvairių sričių. Pagal išsilavinimą esu anglų kalbos filologė.

Posted in Naujienos

IKI XX ŠACHMATŲ FESTIVALIO “BALTIJA CUP” 2024 liko

Mes Facebook’e

Live ratings

2700chess.com for more details and full list

Get Widget